Kom naar de Doe en Kijk dag in Lelystad

De ‘Doe- en Kijkdag Lelystad’ is de jaarlijkse informatie-, activiteiten- en belevingsmarkt van zorg en welzijn in Lelystad. Op zaterdag 16 maart van 11.00 – 15.00 uur zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud in het stadhuis van Lelystad. Ook zijn er activiteiten op het Stadhuisplein en in het nieuwe Ziekenhuis St Jansdal (open huis).

Leuk voor kinderen

Je kunt een kijkje nemen in een politieauto, op de foto met de politiemotor, in gesprek met de politie, er is een speurtocht in het Stadhuis en ziekenhuis, het is open ziekenhuis (nieuwe St. Jansdal) met onder andere een kijkje bij de poli’s en onderzoeksafdelingen, meet & greet met de dokters van het ziekenhuis, poppendokters en levensgroot “Dokter Bibber”, fotobooth en speurtocht.

Pimp een tasje!

Een super leuke activiteit voor alle kinderen tijdens de Doe en Kijkdag. Teken, plak en knutsel er maar op los bij GO! Kinderopvang. Een klein linnen tasje is daar super geschikt voor! Eerst nog saai, maar als jij klaar bent niet meer. Van jouw tasje bestaat er uiteindelijk maar één en natuurlijk mag je dit speciale tasje meenemen als je klaar bent. Kom bij ons langs op zaterdag 16 maart!

Wat is er nog meer te doen

Tijdens de markt maken inwoners van Lelystad op een laagdrempelige manier kennis met het brede zorg- en welzijnsaanbod in hun gemeente. Ze kunnen er terecht voor informatie die door de deelnemende organisaties op een interactieve manier wordt aangeboden. Zo zijn er sportieve en leefstijlactiviteiten voor jong en oud, theatervoorstellingen, informatiekramen, workshops en demonstraties. Studenten van ROC Flevoland laten met hun act het publiek meedenken over zorg- en welzijnsvraagstukken. De Politiekids begeleiden bezoekers bij een speurtocht tussen stadhuis en ziekenhuis. Op het Stadhuisplein staan een ambulance, voertuigen van de politie en voorbeelden van alternatief seniorenvervoer. Binnen en buiten is volop gelegenheid om kennis te maken met medewerkers van de deelnemende organisaties. De toegang is gratis.

Samenwerking Stichting Kindercentra Zeewolde en GO! Kinderopvang

Lelystad – Stichting Kindercentra Zeewolde en GO! Kinderopvang hebben het voornemen om per 1 juni 2019 een fusie aan te gaan. Vanaf deze datum worden alle activiteiten van SKZ ondergebracht bij GO!.

De voorgenomen fusie is in goed overleg tot stand gekomen. SKZ en GO! zijn beide een stichting zonder winstoogmerk. Zowel SKZ als GO! zijn maatschappelijk betrokken en door te blijven leren, vernieuwen en investeren in de groei  van kinderen en medewerkers dragen zij zo optimaal mogelijk bij aan de ontwikkeling van kinderen.

Continuïteit voor kinderen en ouders staat voorop
Het bestuur van SKZ heeft gisteren samen met haar directeur, Marjan Vinders, de medewerkers geïnformeerd. Alle medewerkers die op 1 juni 2019 in dienst zijn van SKZ komen vanaf deze datum in dienst van GO!. Voor ouders en kinderen blijven daarmee de vertrouwde pedagogisch medewerkers op de groep aanwezig.

Regionale positie wordt versterkt
GO! Kinderopvang met vestigingen in Lelystad en Almere heeft de ambitie om een professionele regionale kinderopvangaanbieder te zijn en te blijven. “SKZ is een sterke organisatie die oog heeft voor de ontwikkeling van alle kinderen”, zegt Margreet Hellemons, bestuurder GO! Kinderopvang. “Ik vind het een mooie kans dat wij de activiteiten voort mogen zetten en onze kennis en ervaring nog verder uit kunnen breiden in Flevoland”. GO! neemt hiermee een mooie stap naar een sterke regionale positie.

Telefoonstoring

In verband met een instabiele telefoonlijn zijn wij op vijf locaties op dit moment telefonisch niet altijd bereikbaar. Excuses voor het ongemak. U kunt uw bericht ook sturen naar info@go-kinderopvang.nl. U krijgt dan zo spoedig mogelijk een reactie.

Het betreft de volgende locaties:

Klant Contact Centrum
KDV Ziezo
PSZ Piraat
KDV en BSO Villa Kakelbont
IKC Warande

Wij hopen dat de storing zo spoedig mogelijk volledig is opgelost.

‘Van zaadje tot soep’ leert Lelystadse jeugd wat gezond en duurzaam voedsel is

Peuters die zaadjes planten van pompoenen en tomaten. Basisschoolleerlingen die lekkere en gezonde recepten bedenken met pompoen en tomaat. Leerlingen van het MBO die een heuse foodtruck onderhouden, zodat er tomaten- en pompoensoep verkocht kan worden. En studenten van het HBO die een duurzame koelinstallatie ontwikkelen, zodat de verwerkte groente goed blijft. Het is een zomaar een greep uit de vele verschillende samenwerkingen.

Bijzondere samenwerking
Het project ‘Van zaadje tot soep’ duurt het hele schooljaar gaat 2018-2019 en hierbij zijn GO! Kinderopvang, IKC De Warande, Praktijkschool De Steiger, Aeres VMBO, MBO Lelystad en Windesheim Flevoland betrokken. Elly van Wageningen (wethouder) vindt het een bijzondere samenwerking tussen Lelystadse kinderopvang en onderwijs. Vernieuwend!

Op bezoek bij de Lelystadse boer
Kinderen van GO! zijn inmiddels op bezoek geweest bij de Lelystadse Boer, om alvast in de stemming te komen van zaaien en oogsten. Kijk hieronder voor een super leuk filmpje!

Maatwerk voor kinderen die extra aandacht nodig hebben – Conferentie Passende Opvang viert goede resultaten

Woensdag 31 oktober vond in het gemeentehuis van Lelystad de conferentie “passende opvang” plaats.  De afgelopen 3 jaar hebben GO! Kinderopvang, Jeugd en Gezinsteam Lelystad, Triade, Vitree en MEE IJsseloevers intensief samengewerkt aan een opvangaanbod voor álle Lelystadse kinderen van 0 tot 13 jaar. Een aanbod op maat voor ieder kind, zo dicht mogelijk bij huis en zo gewoon mogelijk. Dit onder de titel “Sterk in de Opvang”. Tijdens de conferentie werd het resultaat gevierd en konden ervaringen worden gedeeld. Wethouder Nelly den Os nam het eerste exemplaar van de JGT-folder over Sterk in de Opvang in ontvangst.

Passende  opvang is gerealiseerd door intensieve samenwerking tussen kinderopvang en jeugdzorg. JGT-medewerkers geven tips en handvatten aan de pedagogisch medewerkers van de kinderopvang, zodat ook kinderen met een ondersteuningsbehoefte bij de reguliere opvang een plekje kunnen krijgen of behouden. Ze hoeven niet naar een andere opvang: de gespecialiseerde hulp komt naar ze toe. Zowel de kinderen als de pedagogisch medewerkers krijgen extra ondersteuning. Hier profiteren ook de andere kinderen in de opvang van. Het aanbod vindt plaats in afstemming met ouders.

Wethouder trots op resultaat

Wethouder Nelly den Os sprak haar waardering uit voor het resultaat dat de partijen in het project Passende Opvang hebben bereikt. “Ik vind het een ongelooflijk mooi voorbeeld van samenwerking. Ook kinderen die extra aandacht nodig hebben, horen er gewoon bij”. Margreet Hellemons, bestuurder van GO! Kinderopvang, stond stil bij de meerwaarde van passende opvang voor de kinderen, maar zeker ook voor de pedagogisch medewerkers binnen GO! Kinderopvang.

Evelyn Kamann, directeur van het Jeugd en Gezinsteam Lelystad heeft vertrouwen in de  samenwerking die tussen de partijen is ontstaan, waarin ook de ouders betrokken worden. Het Jeugd en Gezinsteam neemt het stokje over van projectleider Simone den Hollander van GO! Kinderopvang. Daarmee is Sterk in de Opvang nu een vast onderdeel is van het JGT-aanbod in Lelystad. De opdracht voor de toekomst is ook duidelijk: Maak passende opvang breed in Lelystad mogelijk en maak het onderdeel van het bestaande Lelystadse aanbod rond het kind. Want één ding is duidelijk, het welbevinden van een kind staat altijd centraal.

Interessante workshops

Tijdens de conferentie werden in workshops verschillende onderwerpen uitgediept: Hoe ga je om met kinderen met opvallend gedrag in de groep? Wat betekent het realiseren van passende opvang voor de opvang- en jeugdzorgorganisatie?  Hoe kan de verbinding gelegd worden tussen passend onderwijs en passend opvang?

Wethouder Nelly den Os krijgt de folder Passende Opvang overhandigd door (rechts op de foto) Margreet Hellemons (bestuurder GO! Kinderopvang) en Evelyn Kamann (directeur JGT).

Foto: Fotostudio Wierd

Geslaagde kijkavond ouders 9+

De eerste kijkavond bij 9+ is goed ontvangen en succesvol verlopen.

Kinderen van groep 6, 7 of 8 van de basisschool doen in de vakanties mee aan het speciale 9+ programma.  Mijn vakantieprogramma is speciaal voor de BSO kinderen van GO! Kinderopvang in Lelystad. Samen met leeftijdsgenootjes uitdagende dingen doen en ontspannen. Gezellig bezig zijn, nieuwe vrienden maken en er ook nog iets van leren. Dat is 9+!

Er zijn elke dag verschillende lijnen die een activiteit aanbieden bij Sport & Co, Bos & Co, Atelier & Co, Tienerkookcafé, Muziek & Co en Techniek & Co. Kinderen kiezen samen met hun ouders welke activiteit zij willen doen op een dag.

De opvang vindt plaats op een centrale plaats in Lelystad en niet op de eigen vestiging. Om alvast kennis te maken met de locatie en de pedagogisch medewerkers konden kinderen en hun ouders, voordat de vakantie begint, alvast een kijkje nemen bij 9+. En dat vonden veel kinderen en ouders heel fijn! Er waren enthousiaste reacties en ouders gaven aan dat het een fijn gevoel geeft dat je de locatie en de medewerkers alvast hebt gezien. Dat maakt de eerste dag een stuk minder spannend! De reactie van een ouder op Facebook zegt genoeg:

Wauw! Vanavond naar de 9+ BSO van GO! geweest om even te kijken. Wat een heerlijkheid!! Elke dag activiteiten waar je je voor kan aanmelden. Zelfs het belevenissenbos is een BSO plek in de vakantie. Koken, knutselen, muziek, techniek, creatief! Wat zal ze het er heerlijk hebben!!! Jammer dat ik niet mee mag doen ;-)..

Flevoland krij(g)t een dierentuin

Niemand is gisteren bang geweest voor de witte tijger, oranje leeuw, grijze olifant of zwart-witte zebra! Maar er is wel een kleurrijke beestenbende ontstaan in Lelystad en Almere. In de stad zijn de savannes, oceanen en oerwouden met hun wilde bewoners tot leven gekomen.

Gelukkig heeft niemand in Lelystad de ramen en deuren gesloten gehouden. Want tijdens deze Nationale Buitenspeeldag op woensdag 13 juni hebben zoveel mogelijk kinderen dieren veilig en wel getekend en gekleurd.

Tussen krijt en voedertijd
Alle kinderen van 0 tot en met 12 jaar hebben tijdens de opvang of op de schoolpleinen van Kindcentrum Kleurfontein in de Atolwijk en de Compositie in Almere meegewerkt aan onze dierentuin. Op de stoeptegels mochten de kinderen zich helemaal te buiten gaan met het krijten van de mooiste, liefste, gevaarlijkste of gekste dieren. Alle deelnemers kregen ook een doosje krijtjes en natuurlijk iets lekkers.

Burgemeester Adema van Lelystad leest voor bij start Nationale voorleesdagen

Vanmorgen zijn de Nationale Voorleesdagen gestart met een heleboel voorleesontbijten. Opveel vestigingen kwamen bekenden en onbekenden de peuters en kleuters voorlezen uit het prentenboek van het jaar Ssst De tijger slaapt.

Bij peuterspeelzaal de Propeller kwam burgemeester Adema vanmorgen de peuters voorlezen. Zij nam ruim de tijd en de kinderen hebben genoten van dit bijzondere bezoek. Ook wethouder Elly van Wageningen kwam voorlezen. Zij heeft de kinderen van peuterspeelzaal Dolfijntjes 1 voorgelezen. Maar ook op andere vestigingen was het een speciale ochtend en een leuke start van deze feestelijke week. De komende week vinden er nog veel meer voorleesmomenten plaats.

Voorlezen is essentieel voor de ontwikkeling van een kind. Door kinderen op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met boeken en voor te lezen, stimuleren wij de taal – en spraakontwikkeling, wordt de fantasie geprikkeld en de sociaal-emotionele ontwikkeling gesteund. Het levert een belangrijke bijdrage aan de taalontwikkeling van jonge kinderen en geeft ook heel veel plezier. Daarom wordt er op onze vestigingen dagelijks voorgelezen aan baby’s, dreumesen en peuters.

Voorlezen is elke dag een feestje!

 

Mannen in de kinderopvang

Binnen de kinderopvang werken nauwelijks mannen. Dat staat in schril contrast met het buitenland. GO! Kinderopvang vindt de rol van mannen in de kinderopvang juist van grote toegevoegde waarde.

Mannen in de kinderopvang hebben het, mede door recente voorvallen, moeilijk op dit moment. Het imago van de mannelijke pedagogisch medewerkers is de afgelopen jaren niet verbeterd. Ruben Fukkink, hoogleraar Kinderopvang heeft over de rol van mannen in de kinderopvang gezegd: “Er is geen enkele reden om mannen uit de kinderopvang te weren”. De hoogleraar is betrokken bij een onderzoek van Marleen van Polanen. Hij zegt: “Als je kijkt naar het gevoel dat mannen en vrouwen hebben bij hun werk in de kinderopvang, is er geen verschil gevonden. Wel hebben we een aantal unieke eigenschappen bij mannen geconstateerd. Ze hebben meer humor, zijn meer relaxed en hebben minder conflicten met kinderen”.

Mannen laten kinderen graag spelenderwijs dingen ontdekken. Wat voor veel vrouwen “iets stuk maken is” betekent voor hen eerder “iets uit elkaar halen”. Het principe van dingen uitproberen en ervaringen opdoen ligt ze beter. Vaak zijn ze ook actiever. De omgang met mannen wort vaak als “meer stoeiend” omschreven en in de communicatie zijn ze eerder direct. Voor kinderen heel verrijkend! Hoe meer verschillende stijlen zij ondervinden binnen de kinderopvang, hoe groter de kans dat er een stijl bij ze past.

Kwetsbaar
Het lijkt er op dat mannen zich extra moeten bewijzen in hun werk. Zij besteden grote aandacht aan hun werkzaamheden, doen dit net als hun vrouwelijke collega’s met passie en overtuiging, maar zijn toevallig man. En kunnen het gevoel hebben dat zij extra moeite moeten doen voor het vertrouwen van ouders.

Miquel en Nino
Ondanks hun kwetsbare positie vertellen de mannen wel graag hun verhaal. Miquel en Nino van Het Vlaggenschip in Almere Poort werken graag en met veel plezier bij de buitenschoolse opvang.

Miquel zegt: “De toegevoegde waarde van mannen in de kinderopvang is eigenlijk hetzelfde als bij een gezinssituatie. Kinderen hebben zowel een vrouwelijk als mannelijk rolmodel nodig. Vergeleken met mijn vrouwelijke collega´s heb ik denk ik veel inlevingsvermogen met betrekking tot het kind. Ik haal veel grapjes met de kinderen uit en die vinden dit ook ontzettend leuk. De kinderen komen snel naar mij toe, wanneer er bijvoorbeeld iemand is gevallen. Ik heb een goede band met de kinderen en heb misschien wel ´de grote broer´ rol opgepakt”.

Sport – en spel
Nino is het daar mee eens. Zijn ervaring is ook dat bij sport – en spelactiviteiten zijn rol van toegevoegde waarde is. “Je kunt aan sommige kinderen merken, dat zij een mannelijk figuur nodig hebben om hun energie kwijt te raken. Jongens voetballen vaak liever met mannen dan met vrouwen! Wij hebben als man natuurlijk al een bijzondere plek en aandacht van kinderen, omdat er vooral vrouwelijke pedagogisch medewerkers zijn”.

Miquel vindt het belangrijk dat er meer mannen in de kinderopvang komen werken, omdat met name de jongens heel erg naar de mannen opkijken. Zij hebben toch een ander rolmodel voor de kinderen. GO! Kinderopvang is het hier helemaal mee eens en stimuleert de toename van mannen in de kinderopvang. Zij zien ook dat het moeilijk is, maar vinden het wel erg belangrijk. Zij zijn trots op hun mannelijke medewerkers en hopen dat er in de toekomst een positieve groei is in de ontwikkeling van mannen in de kinderopvang.

Peutertalent, vernieuwend ontwikkelingsconcept voor peuters

Wethouder Elly van Wageningen van onderwijs is op bezoek geweest bij peuterspeelzaal Peutertalent op basisschool Laetare. De wethouder bezocht de Peutertalentgroep, sprak met leidsters, ouders en kinderen en kreeg als klap op de vuurpijl de gloednieuwe brochure Peutertalent uitgereikt. De wethouder was verheugd over de reacties van de ouders: “Ze spraken lovend over de leidsters en vertelden dat hun kinderen met veel plezier naar de peuterspeelzaal gaan. Ze zien de ontwikkeling van de kinderen met sprongen vooruitgaan!”

 Spelend leren

Peutertalent is een unieke pilot, waarbij pedagogisch medewerkers, deskundigen én ouders samenwerken aan een optimale ontwikkeling van de peuters tussen 2 en 4 jaar, zodat zij zonder (taal)achterstand naar groep 1 kunnen gaan. Peutertalent is opgezet door GO! Kinderopvang en basisschool Laetare. Binnen dit pilotproject wordt onderzocht hoe de resultaten van VVE verder versterkt kunnen worden, waardoor kinderen nog meer kansen krijgen op een succesvolle ontwikkeling. Dat doen zij door de sociale en cognitieve talenten op een spelende manier te ontwikkelen. Kinderen leren zo zonder dat ze dat in de gaten hebben. Maar ook de rol van ouders is hierin cruciaal. Peutertalent is onderdeel van het VVE-beleid (Voor- en Vroegschoolse Educatie) van de gemeente Lelystad. Wethouder Elly van Wageningen: “Ouders en ouderbetrokkenheid zijn belangrijke pijlers van ons VVE beleid en hier zie je dat het inderdaad een groot verschil maakt.”

Expertise

Bij Peutertalent gaan de kinderen zes dagdelen in plaats van vier dagdelen naar de peuterspeelzaal. De kinderen kunnen zo meer van elkaar en van de pedagogisch medewerkers opsteken. De pedagogisch medewerkers van Peutertalent worden regelmatig bijgeschoold in de nieuwste inzichten op het gebied van het stimuleren van het jonge kind. Door samen te werken met landelijke experts, biedt Peutertalent onderwijs van de hoogste kwaliteit. De pedagogisch medewerkers worden inhoudelijk ondersteund door een op HBO-niveau opgeleide professional.

Intensieve ouderbetrokkenheid

Peutertalent verwacht veel van de ouders, want kinderen leren niet alleen tijdens de zes dagdelen, maar juist ook thuis. Samenwerking en goede afstemming met ouders is een voorwaarde. Die samenwerking wordt vastgelegd in een contract tussen ouders en Peutertalent. Van ouders wordt verwacht dat zij een bijdrage leveren door thuis ontwikkeling stimulerende activiteiten uit te voeren. Ook wordt van de ouders verwacht dat zij naar de themabijeenkomsten komen, die speciaal voor hen georganiseerd worden. Wethouder Van Wageningen: “Ik vond het heel mooi om te horen hoe tevreden de ouders zijn over de medewerkers en dat ze veel interesse hebben in de themabijeenkomsten. Een moeder vertelde enthousiast dat ze het in de laatste bijeenkomst hadden gehad over de verborgen suikers in kindervoedsel, zoals in pakjes drinken en voorverpakte koekjes. Ze had veel aan deze bijeenkomst gehad, vertelde ze.” In de praktijk blijkt dat kinderen én ouders graag naar de opvang van Peutertalent komen. De kinderen worden gericht gestimuleerd en dat maakt dat ze nieuwsgierig en ondernemend worden.

Onderzoek

Om te volgen wat de aanpak Peutertalent oplevert, doet de Universiteit Utrecht onderzoek. Er is gestart met een nulmeting en aan het einde van de peuterspeelzaalperiode doen de onderzoekers een tweede meting. Er wordt dan gekeken naar het ontwikkelingsniveau van de kinderen op dat moment en naar wat de peuters in de twee jaren peuterspeelzaal hebben geleerd. Daarbij wordt ook gekeken naar de succesfactoren van deze pilot. Zo kan de kwaliteit van VVE in Lelystad verder versterkt worden.