Een ‘groenere’ wereld is een mooiere wereld!

23 mei 2022

Oog voor het milieu is belangrijk voor GO! Kinderopvang, want een ‘groenere’ wereld is een mooiere wereld! Niet voor niets is één van onze kernwaarden duurzaamheid. Wij willen de kinderen op onze opvang de zorg voor het milieu meegeven. Karin Bal, pedagogisch medewerker bij BSO Kukeluusjes en al 10 jaar werkzaam bij GO! Kinderopvang is één van de stuwende krachten achter deze missie. Hierbij haar verhaal.

“Ik vind het heel belangrijk dat kinderen zich bewust zijn van zichzelf en de wereld waarop ze leven”

“Ik vind het heel belangrijk dat kinderen zich bewust zijn van zichzelf en de wereld waarop ze leven. Duurzaamheid zit niet alleen in grote projecten, maar ook in kleine dingen. Bijvoorbeeld voedselverspilling. We gooien niet zomaar eten weg. Van het overrijpe fruit kun je nog prima iets maken. Een lekkere smoothie of een baksel waar de bananen in gaan. We gaan ook met de kinderen bij de Lelystadse Boer op bezoek. De kinderen vinden dat fantastisch. Er worden eieren geraapt uit het kippenhok en er wordt heerlijk geproefd van de vruchten die op de boerderij groeien.”

Karin denkt bij GO! Kinderopvang mee over duurzame opvang in het project GO! Green. “Bij GO! Green houden we ons bezig met allerlei aspecten die vallen onder duurzaamheid. Te denken valt aan de zonnepanelen die op locatie Ziezo liggen, duurzame apparaten, duurzaam speelgoed maar ook zeker duurzame activiteiten die op de groepen zijn uit te voeren. Gebruik van kosteloos materiaal om mee te knutselen. Daarnaast zijn voor kinderen de plastic soep en de bij heel herkenbare onderwerpen die passen bij de hedendaagse problematiek in de wereld. Door kleine activiteiten met ze te doen rondom deze thema’s maken we ze bewust. Tegel eruit, plantje er in. En hoe leuk is het om met de kinderen te zaaien. Ook met plastic dat kinderen vinden in de bosjes worden soms prachtige kunstwerken gemaakt. Duurzaamheid klinkt soms als een zwaar onderwerp maar wij merken dat kinderen overal voor open staan en graag mee willen denken.”

“Ik denk dat wij als volwassenen het thema duurzaamheid veel te groot maken voor kinderen. Natuurlijk zijn wij heel druk met het zoeken naar duurzame alternatieven voor gas, olie en het opwekken van elektriciteit maar er is voor kinderen zoveel meer te leren en te ontdekken over dit onderwerp. Samenwerken over de bij, de natuur in op zoek naar bloemen om er één te ontleden en te bekijken hoe zo’n bloem nou eigenlijk wordt bevrucht en dat we de bloemen beter kunnen laten staan dan kunnen plukken. Ook die kleine dingen zijn duurzaamheid. Bewustwording van de natuur om hun heen en waarom het eigenlijk zo belangrijk is. Wij waren vorige week op speurtocht in het bos toen we een narcis gingen ontleden waarop één van de kinderen zei: “O daarom is de bij zo belangrijk, die bevrucht met het stuifmeel ook de appels die dan kunnen groeien”. Dat is toch prachtig! 

Kinderen hebben voortdurend vragen over de wereld om zich heen en dus ook over duurzame onderwerpen. De vragen die ze stellen kun je terugkoppelen door samen met de groep bijvoorbeeld naar een oplossing te kijken.”

“Door met kinderen te werken aan een moestuin, de boerderij te bezoeken en lekker de natuur in te gaan hopen wij dat we ze meegeven dat de wereld mooi is.”

Heb je nog een vraag aan Karin over duurzaamheid op de opvang? Zij beantwoordt ze graag. Je kunt je vraag mailen naar communicatie@go-kinderopvang.nl.

Blog