Niets teveel gezegd!

26 juli 2022

Alle mensen kunnen praten en hebben een taal geleerd.

Toch is niemand pratend op de wereld gekomen.  Gek eigenlijk dat we er nauwelijks bij stil staan, hoe taal zich ontwikkelt bij kinderen. Het lijkt helemaal vanzelf te gaan, en toch is dat niet helemaal waar. Oogcontact maken met je kind in de allereerste weken bijvoorbeeld, blijkt een positieve invloed te hebben op de taalontwikkeling. Het kind krijgt in de gaten dat er dus iemand oog en oor voor hem heeft. Dan is de communicatie al begonnen! 

Een baby leert door te kijken en te luisteren naar de mensen om hem heen. Zo leert de baby ook de taal die er om hem heen gesproken wordt. Dat begint bij het nadoen van de klanken die zij hoort. Rond de eerste verjaardag kan het kind vaak al wat woordjes zeggen. Zinnen met twee woorden volgen rond de leeftijd van anderhalf jaar: bijvoorbeeld ‘is mij’ (is van mij) of ‘pop pakken (jij moet de pop pakken). Als het kind ongeveer 2 jaar is kan het al zinnen van drie woorden maken, bijvoorbeeld ‘oma boek lezen (oma moet dit boek voorlezen)  ’ of ‘auto mamma weg (de auto van mamma is weg)’. Al klopt de zin misschien nog niet helemaal, opvallend genoeg staan de woorden al wel vaak in de goede volgorde en de bedoeling is vaak wél meteen duidelijk en. En dat is waarom we taal leren, om elkaar iets duidelijk te maken. Daar zit ook de grootste motivator: het is handiger om je moeder iets te vragen, dan om haar de hele tijd ergens mee naar toe te slepen om iets van haar gedaan te krijgen.

Taalontwikkeling bij jonge kinderen gaat razendsnel én heeft baat bij stimulering. Des te meer taal het kind hoort, des te meer verschillende woorden en zinnen het kind leert. Door voor te lezen, komt het kind ook in aanraking met nieuwe woorden en zinnen of uitdrukkingen. Blijf dus vooral veel tegen en met je kind praten. De kans is zo het grootst dat het kind een snelle en goede taalontwikkeling doormaakt. Leg uit wat je doet als je in de keuken bezig bent, in de winkel loopt en een taak in uw huis doet. Maar praat ook tegen je kind als je hem aankleedt, verschoont of naar bed brengt. Lees samen een boekje, benoem wat je ziet en wijs dit ook aan. Jonge kinderen kunnen niet genoeg taal horen! Blijf met je kind in gesprek, zo word je zijn sprekende voorbeeld.

Nieuws