Werken op een integraal kindcentrum

24 maart 2022

Bij GO! Kinderopvang bieden wij verschillende opvangsoorten. Van een gastouder tot peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang. Weet jij wat een integraal kindcentrum (IKC) is en hoe de opvang hier ingericht is? Marlies Spil, pedagogisch medewerker bij IKC Warande in Lelystad, vertelt ons alles over het werken op een IKC.
“Bij een IKC vind je alles wat een kind nodig heeft om zich te ontwikkelen”, start Marlies enthousiast. Het basisonderwijs en de opvang zitten samen onder één dak. We werken als één team nauw samen met elkaar aan een ontwikkelaanbod voor alle kinderen van 0 tot 13 jaar”.

IKC Warande in Lelystad

Marlies werkt al 3,5 jaar op IKC Warande. Het is een licht en kleurrijk gebouw met open ruimtes. Het kinderdagverblijf, de onderbouw, middenbouw en bovenbouw hebben elk een eigen “vleugel”. Daarnaast zijn er twee mooie gymzalen waar de hele dag gebruik van gemaakt kan worden.
“In ons gebouw hebben we ruim 400 kinderen rondlopen en kruipen” vervolgt Marlies. Het team bestaat uit verschillende medewerkers met allemaal een eigen specialisme. De ene collega heeft bijvoorbeeld een opleiding gevolgd tot leerkracht, de ander is pedagogisch medewerker of vakleerkracht gym. Samen zijn we één team en dagen we de kinderen uit om de wereld de verkennen en brengen wij ze belangrijke vaardigheden bij”.

Zo ziet een dag op een IKC eruit

Het IKC opent om 07:00 met voorschoolse opvang. Om 08:30 uur start het onderwijs en het programma van de kinderdagverblijf-groepen. Om 14:00 uur start de buitenschoolse opvang in dezelfde vleugels als onderwijs. Daar bieden we activiteiten aan die aansluiten op de thema’s (kernconcepten) van het onderwijs. Om 18:30 uur is de dag voorbij.

De voordelen voor het kind

“Het is voor de kinderen fijn en vertrouwd dat alles in één gebouw is”, legt Marlies uit. Doordat we met verschillende medewerkers samenwerken kijkt iedereen met z’n eigen ogen naar situaties. Hierdoor kun je elkaar aanvullen en helpen om ervoor te zorgen dat het kind zich optimaal ontwikkelt. Daarnaast maken we gebruik van een kind-volgsysteem dat door zowel de opvang als het onderwijs gebruikt wordt. Hierin kunnen we heel mooi de ontwikkeling van een kind bijhouden en hebben we zowel mondeling als via het kind-volgsysteem een overdacht als het kind naar een volgende groep gaat. Onderwijs en opvang vormen echt een eenheid en daar is het kind bij gebaat”.

Wat zijn de voordelen voor jou?

“Ik houd van het werken op een IKC, omdat je altijd uitgedaagd wordt en het werk afwisselend is. Mijn vaste groep is de BSO groep met kinderen uit de middenbouw, maar in de ochtend ondersteun ik ook bij groep 3 en 4. Ik vind dit erg leuk, omdat je kunt zien hoe een kind zich ontwikkeld in het onderwijs én de opvang. Je werkt met kinderen van alle leeftijden en je kunt je eigen talenten dagelijks inzetten. Naast mijn vaste momenten op de BSO en bij het onderwijs, ben ik ook gastvrouw en verzorg ik rondleidingen voor ouders. Er zijn ook collega’s die naast de BSO ook op het KDV werken of naschoolse activiteiten organiseren. Er is zoveel mogelijk en dat maakt het werken op een IKC speciaal!”.

Heb jij nog een vraag voor Marlies? Dan beantwoordt zij deze graag. Je kunt je vraag mailen naar communicatie@go-kinderopvang.nl

Blog