Wat kost kinderopvang? Meest gestelde vragen aan GO!

02 december 2021

Marèls Henkelman, senior medewerker op onze afdeling Plaatsing en Planning beantwoordt dagelijks vragen van ouders. Ook over kosten. Welke vragen zij vaak krijgt? We zetten het op een rij.

Wat is kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag is een toeslag die je ontvangt via de belastingdienst, als tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang zoals kinderdagopvang of buitenschoolse opvang. De hoogte van de toeslag hangt af van het gezinsinkomen. Om recht te hebben op kinderopvangtoeslag moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag wordt alleen toegekend als beide ouders tegelijk werken, een opleiding volgen of een traject volgen dat de kans op werk vergroot. Hoeveel uren je vergoed krijgt hangt o.a. af van de contracturen (uren dat je werkt) van de ouder die de minste uren werkt.

Voor welke soorten kinderopvang is kinderopvangtoeslag mogelijk?

Je kunt kinderopvangtoeslag aanvragen voor een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Er zijn ook mogelijkheden voor gastouderopvang of peuterspeelzaal.

Hoe bereken ik mijn kinderopvangtoeslag?

Op www.toeslagen.nl kun je een proefberekening maken

Hoeveel ga ik netto betalen?

De kosten voor opvang zijn bruto. Als je daar de kinderopvangtoeslag vanaf haalt weet je wat je netto betaalt. Op de website van GO! staat een handige tool, waar je een indicatie krijgt van de netto kosten.

Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan en wat heb ik daarvoor nodig?

Kinderopvangtoeslag vraag je aan bij de belastingdienst. Hiervoor heb je je DigiD en gegevens nodig, zoals je inkomen, het aantal uren en het uurtarief. Die uren en het uurtarief staan in de overeenkomst die je van GO! Kinderopvang ontvangt als jouw kind een plaats toegewezen heeft gekregen.

Wat is VVE subsidie?

Als je peuter achterstand heeft of extra ondersteuning nodig heeft, kan het Voor- en Vroegschoolse educatie krijgen (VVE). Een kind krijgt een VVE indicatie van het consultatiebureau.

Heeft jouw kind VVE indicatie? Dan mag het vanaf 2,5 jaar in plaats van 8 uur ( 2 dagdelen), 16 uur (4 dagdelen) per week komen spelen op de peuterspeelzaal. Je betaalt hier (bijna) hetzelfde voor als 2 dagdelen: dat komt omdat de gemeente de 2 extra dagdelen subsidieert.

Meer informatie

Heb je hulp nodig bij het het vinden van tarieven, het berekenen van kosten of het aanvragen van toeslag bij de belastingdienst? GO! helpt ouders, bel ons Klant Contact Centrum als je vragen hebt.

Blog