Zo maakt GO! de stap naar de basisschool en BSO makkelijker

16 december 2021

Is jouw kind tussen de 3 en 4 jaar? Dan maakt het komend jaar de overstap naar de basisschool en misschien buitenschoolse opvang (BSO). Dat is even wennen voor jou en je kleintje. GO! maakt die stap minder groot voor deze jongsten van de basisschool. Hoe? Op deze acht manieren.

  1. Voorbereiden begint vroeg

Op onze peuterspeelzalen en kinderdagverblijven oefenen we iedere dag een beetje. Door samen te spelen, samen activiteiten te doen, voor te lezen, taalspelletjes, muziek te maken en meer. Dat doen we volgens een zorgvuldig pedagogisch beleid (onze oranje paraplu). Onze gekwalificeerde pedagogisch medewerkers zien wanneer jouw kind aan iets nieuws toe is en stimuleren het vanuit plezier en spel om verder te ontwikkelen.

In groep 1 en 2 van de basisschool ligt de nadruk op sociale ontwikkeling. Hoe maak je vriendjes, hoe leer je samen delen, hoe luister je naar elkaar, geef je aan wat je wel en niet wilt, hoe los je een ruzie op of voorkom je die? Op onze peuterspeelzalen en het kinderdagverblijf bereiden we de peuters geleidelijk voor op hun nieuwe omgeving. Je ziet dat deze kinderen de overstap naar de basisschool meestal makkelijker maken.

Net als ouders maken wij het kind van dichtbij mee en volgen we de ontwikkeling. Op het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal signaleren we of ontwikkeling achterblijft of juist verder vooruit is. Wij ondersteunen het kind daar gericht bij.

Op een aantal peuterspeelzalen bieden wij peuters Voor- en vroegschoolse Educatie aan (VVE). Kinderen met een VVE-indicatie krijgen extra uren om te komen spelen en ondersteunen en helpen we verder volgens een speciaal programma. Zo is het kind straks beter voorbereid op de basisschool. Wij zorgen voor een warme overdracht, in een ‘driehoek’ van peuterspeelzaal, ouders en scholen.

GO! biedt kinderopvang van 0 tot en met 13 jaar. Daardoor hoeven veel kinderen geen afscheid te nemen van GO! als ze een nieuwe fase in gaan: ze blijven in de vertrouwde GO! omgeving. Kinderdagverblijven, gastouders, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang werken nauw met elkaar samen en dat maakt het makkelijker voor kind en ouders.

Wij werken al tientallen jaren samen met veel basisscholen in o.a. Almere, Lelystad en Zeewolde. Daardoor zijn we als school en buitenschoolse opvang goed op elkaar ingespeeld. Wij houden de kleinsten samen natuurlijk extra in het oog en zorgen zo voor een fijne overstap voor 4-jarigen, waarin het de tijd en hulp krijgt om zich op zijn of haar gemak te voelen.

Gaat jouw kind bijna naar de BSO? Kom dan eens bij ons kijken en plan een rondleiding. Kinderen komen meestal gezellig mee op een rondleiding. Vaak vinden ze het ook leuk om de buitenschoolse opvang een middagje uit te proberen. Dat mag ook en kan bijvoorbeeld ook samen met een vriendje. Zo maken we de stap voor je kind straks minder spannend en weet je als ouder of de BSO iets voor jouw kind is. Gaat je kind naar school? Dan kan het nog steeds in een eigen tempo wennen. Daarvoor staan we in goed contact met jou als ouder. Voor je het weet wil jouw kind niet meer anders en vraagt het ‘s morgens al of het vandaag weer naar de BSO mag!

Wij houden rekening met leeftijdsgroepen. Zo worden de leeftijdsverschillen niet te groot en heeft een kind altijd een leeftijdsgenootje om mee te spelen. En zijn er activiteiten die bij de leeftijd van je kind passen. Zo voelt jouw kind zich straks snel thuis. Weten waar je op moet letten bij het kiezen van buitenschoolse opvang?

Persoonlijke aandacht staat bij ons voorop. Iedere ouder en ieder kind is anders en daarom leren we je graag goed kennen. Kom rustig sfeer proeven en kijk om je heen op de locatie. Wij plannen graag een vrijblijvende rondleiding in.

Blog