Het vak van pedagogisch medewerker

17 februari 2022

25 jaar, zolang werkt Jedida Kross al bij GO! Kinderopvang als pedagogisch medewerker. Wij stellen Jedida vijf vragen om te weten te komen wat ze leuk vindt aan het vak en het werken bij GO!

1. Wanneer wist je dat je in de kinderopvang wilde werken?
“Toen mijn twee kinderen op de basisschool zaten werkte ik als overblijf-juf, vertelt Jedida. Dat was het moment dat wist dat ik het werken met kinderen erg leuk vond en ben toen gestart bij GO! kinderdagverblijf Ziezo in Lelystad. Nu 25 jaar later ben ik er nog steeds en ga ik elke dag met veel plezier naar mijn werk”.

2. Wat vind je het leukst aan het vak?
“Dat zijn meerdere aspecten. Als eerst natuurlijk de kinderen. Ik werk nu op de BSO en vind het mooi om te zien hoe kinderen zich ontwikkelen en dat ik ze kan begeleiden naar zelfstandigheid. Ik ben enorm trots als ik zie dat ze hun eigen keuzes maken en inventief ‘problemen’ kunnen oplossen. Het werken in een fijn team is ook belangrijk voor mij. En dan gaat het niet alleen om de gezelligheid, maar ook de saamhorigheid dat wij er, samen met de ouders, voor de kinderen zijn en dat we als GO! kwalitatieve opvang bieden. Ik vind het ook een uitdaging om te kijken waar ik nog inspiratie kan opdoen of nieuwe informatie kan vinden die we kunnen gebruiken om de zorg en de diensten van GO! te verbeteren. Samen met de locatieleider kijken wij vervolgens naar de mogelijkheden”.

3. Wat is jouw mooiste herinnering?
“Dat is er niet één, maar de leukste herinneringen komen toch echt uit het belevenissenbos. In de vakanties hebben wij een speciaal 9+ programma. Alle kinderen (vanaf groep 6) kunnen bij GO! zelf een activiteitenprogramma samenstellen. Er is keuze uit techniek, koken, muziek en in het voorjaar en de zomer gaan wij ook naar het belevenissenbos. We bouwen vlotten, maken vuur op de vuurplaats, spelen in de modder en meester Michel speelt muziek tijdens het middagbroodje. De kinderen kunnen hier echt kind zijn en dan betekent veel ontspanning en lol en dat zijn momenten die ik niet snel vergeet”.

4. Wat wil je zeggen tegen mensen die overwegen om in de kinderopvang te gaan werken?
“Kinderopvang is een vak waar pedagogische deskundigheid centraal staat. Je brengt kinderen kennis en vaardigheden bij en je ondersteunt ze bij de sociaal-emotionele ontwikkeling. Je kunt een grote bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen in een omgeving waar zij zich welkom en vertrouwd voelen.

Samen met de ouders zorgen wij dat de kinderen de zorg krijgen die ze nodig hebben. En als er extra begeleiding nodig is, dan werken wij samen met verschillende organisaties die de ondersteuning kunnen bieden. Je kunt dus op verschillende vlakken een grote bijdrage leveren. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s en als er mannen zijn die dit lezen; jullie brengen een extra dimensie die de kinderopvang compleet maakt. Dus als je twijfelt kom dan eens langs om kennis te maken, want jij maakt het verschil”.

5. Wat maakt werken bij GO! leuk?
Bij GO! krijg je de ruimte om te blijven groeien en je kennis te verbreden. Je staat niet stil, maar je kunt jezelf blijven ontwikkelen en specialiseren. Het pedagogisch beleid en de werkwijze is duidelijk en wordt goed gedragen, waardoor er een eenheid is. GO! staat open voor nieuwe ideeën en initiatieven die de zorg voor de kinderen, medewerkers en de organisatie kunnen verbeteren. Dit zijn voor mij belangrijke elementen die het fijn maken om bij GO! te werken”, eindigt Jedida.

Heb jij nog vraag voor Jedida? Dan beantwoordt zij deze graag. Mail je vraag naar communicatie@go-kinderopvang.nl.

Blog