Groei en Ontwikkeling: Pedagogisch medewerker

16 september 2021

Pedagogisch medewerkers: je ziet ze bij het halen en brengen van je kind, ze stralen rust en tegelijk enthousiasme uit. Van iedere dag maken ze iets bijzonders en ze dragen bij aan het zelfvertrouwen en de ontwikkeling van je kind. Hoe ze dat doen en vanuit welke principes ze werken? We vertellen er graag meer over: het is een bijzonder vak, waar veel bij komt kijken.

Wat is een pedagogisch medewerker?

Pedagogisch medewerkers hebben een 3- of  4-jarige MBO opleiding Pedagogisch Medewerker achter de rug. In die opleiding hebben ze alles geleerd over het begeleiden van baby’s en kinderen tot 12 jaar. Bijvoorbeeld als het gaat om de verzorging en helpen bij de dagelijkse dingen als eten en drinken. Maar ook over hoe ze die kinderen stap voor stap kunnen begeleiden bij het zelfstandig worden. En hoe ze kunnen zorgen voor een positieve en prettige omgeving, van waaruit het kind zich prettig en veilig voelt en van waaruit het kind zich stap voor stap kan ontwikkelen.

Ze hebben ervoor doorgeleerd om jouw kind de beste opvang te bieden. Inmiddels hebben de meesten al jarenlang ervaring en sommigen zijn zelf ook al ouder van een kind. Ze begrijpen precies in welke fase jouw kindje zit en wat die in die fase nodig heeft.

Ze houden goed in de gaten hoe het kind zich voelt en moedigen het aan in het eigen tempo te ontwikkelen. Zij stimuleren de sociale, motorische en cognitieve vaardigheden (zoals taal) vanuit spel en plezier.

Welke kennis heeft een pedagogisch medewerker?

Bij het verzorgen en begeleiden van kinderen komt veel kijken. Daarom heeft een pedagogisch medewerker een heel brede kennis als het gaat om het begeleiden en verzorgen van kinderen:

Blijven ontwikkelen

Tijdens hun opleiding doen pedagogisch medewerkers een schat aan theoretische en praktische kennis op. In hun werk gaat dat leren door: in de dagelijkse praktijk, met het team en door het oppakken van projecten zoals het mede-organiseren van een thema avond voor ouders.

Ook doen ze aanvullende cursussen die passen bij hun interesse en ambitie. Zo kunnen ze zich verder specialiseren in specifieke problematiek bij kinderen of een bepaalde leeftijd of soort opvang, zoals VVE. Door de combinatie van specialisaties van medewerkers is er op een locatie uitgebreide kennis aanwezig waar het team uit kan putten.

Vanuit de pedagogische visie van GO! Kinderopvang

Bij GO! Kinderopvang werken alle pedagogisch medewerkers volgens een vast pedagogisch beleid: onze Oranje Paraplu. Zo garanderen we met elkaar een bepaalde manier van werken, die op het juiste moment rust, gezelligheid, verzorging en ontwikkeling biedt.

Dit pedagogisch beleid zorgt ervoor dat kinderen bijvoorbeeld altijd op eenzelfde manier benaderd worden en houvast hebben. Ook wordt er op een gerichte manier, vanuit plezier, gewerkt aan hun zelfstandigheid en ontwikkeling.

Uitgangspunten die in onze pedagogische visie staan, zijn bijvoorbeeld:

Goed verzorgd

Bij GO! Kinderopvang staat kwaliteit voorop en daarom werken wij met gekwalificeerde, goed opgeleide medewerkers. Achter het vriendelijke gezicht van jouw contactpersonen bij GO! zit een wereld van kennis en ervaring. Goed opgeleide medewerkers, die precies weten wat ze doen.

Blog