Babykennis bij GO!

14 januari 2022

Voor de opvang van baby’s is er specifieke kennis nodig. Hiervoor worden cursussen aangeboden die dieper ingaan op de zorg voor baby’s en de cursisten bereiden zich voor op toekomstige, wettelijke eisen. GO! investeert graag in deskundigheid en de ontwikkeling van onze pedagogisch medewerkers en bieden hun de mogelijkheid om zich te specialiseren. Wij spreken met Fiona Paans, pedagogisch medewerker bij kinderdagverblijf Villa Kakelbont in Lelystad. Zij heeft de cursus recent afgerond en wij zijn benieuwd naar haar ervaring.

De cursus

Fiona werkt op een verticale groep met kinderen van 0 tot 4 jaar. Als wij haar vragen wat de onderwerpen waren, begint zij vol enthousiasme te vertellen. ’Alle facetten kwamen aan bod. Van bekende onderwerpen zoals, rust en regelmaat en verbale/non-verbale communicatie tot nieuwe topics, waaronder kinderparticipatie en de reactietijd van kinderen. Ik merkte al snel dat dit een cursus is waar ik veel kan leren’.

Op de vraag wat haar het meest verrast heeft, geeft ze direct antwoord, ‘de reactietijd’. ‘Een baby heeft gemiddeld 10 tot 15 seconden nodig om te kunnen reageren. Daar was ik mij niet van bewust. Het is dus enorm belangrijk dat je voldoende tijd neemt en je niet laat afleiden, hoe druk het op de groep ook is. Ook vond ik het interessant om te horen dat kinderparticipatie op jonge leeftijd al positief effect heeft op het zelfvertrouwen’.

Babykennis in de praktijk

‘Ik pas de nieuwe kennis dagelijks toe’, vervolgt Fiona.’ Ik heb geleerd om anders naar kinderen te kijken en nog meer tijd te nemen voor de juiste interactie. Doordat veel collega’s de cursus hebben gevolgd kunnen we samen dagelijkse voorbeelden met elkaar bespreken. Er hangt sinds kort ook een abc’tje op de groep waar alle belangrijke aandachtspunten op staan. Ik kan de cursus aanraden aan iedereen die zich wil verdiepen in de zorg voor baby’s’, eindigt Fiona.

Wil jij meer weten over de opvangmogelijkheden of wil je bij GO! werken? Kijk dan snel op onze website of bel ons op 0320 294 900.

Blog