Uniek project – Stimuleren Wetenschap & Techniek bij jonge kinderen

Uniek project – Stimuleren Wetenschap & Techniek bij jonge kinderen

Techniek is onlosmakelijk verbonden met ons dagelijkse leven. En de ontwikkelingen gaan snel. Zó snel zelfs dat het pure noodzaak is om leerlingen zo vroeg mogelijk een beetje inzicht te geven in wetenschap en technologie. Aan de hand van een samenwerking van onderwijs en bedrijfsleven, met MBO College Almere als aanvoerder, worden mbo-studenten nu opgeleid om jonge kinderen op een speelse manier in aanraking te brengen met wetenschap en technologie.

Ook GO! is onderdeel van dit samenwerkingsverband. Margreet Hellemons (directeur bestuurder) is lid van de stuurgroep.

Uniek

Dit initiatief is uniek in Nederland. Nog niet eerder was er bij de MBO’s aandacht voor het structureel opleiden van experts in het stimuleren van Wetenschap & Technologie bij het jonge kind. Ook de allerjongsten in de kinderopvang en de eerste jaren van het basisonderwijs raken door ervaringsgericht en onderzoekend leren vertrouwd met het thema.

Wat betekent dit in de praktijk

MBO tweedejaars studenten krijgen opdrachten mee in de praktijk. Zij observeren hoe kinderen spelen, welke vragen zij zichzelf stellen en welke onderzoekjes kinderen spontaan uitvoeren in hun spel. De studenten observeren gericht hoe het spontane spel van de kinderen een goede verbinding legt met de werelden van techniek.

Het doel is om niveau 4 studenten Onderwijsassistent en Gespecialiseerd  Pedagogisch Medewerker structureel op te leiden voor een toekomst, waarin technologie een steeds grotere rol speelt in het dagelijks leven en hun professionele werkomgeving.