Noodopvang
Extra noodopvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen en kwetsbare kinderen is mogelijk. U vraagt dit aan via het ouderportaal.
Extra noodopvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen en kwetsbare kinderen is mogelijk. U vraagt dit aan via het ouderportaal.
Het aantal ouders dat zich aanmeldt voor noodopvang loopt op. Daarom vragen we u dringend om alleen gebruik te maken van noodopvang als het echt niet anders kan.
Coronavirus
U kunt uw kind afmelden via het ouderportaal Konnect.
U kunt contact opnemen met de afdeling Plaatsing & Planning op 0320 294900 of met de opvanglocatie.
- Stuur een e-mail naar info@go-kinderopvang.nl waarin u aangeeft dat u gebruik wil maken van noodopvang, voor welke kind(eren) en op welke locatie uw kind normaal opvang heeft. Als u uw debiteurnummer door kunt geven, graag. Anders geeft u in de mail uw adres door.
- U ontvangt tijdens kantooruren direct een bevestiging via een e-mail dat u bent aangemeld.
- U vraagt via Konnect de dagen aan waarop u opvang nodig heeft op de gebruikelijke groep door middel van “Dag aanvragen”.
- U krijgt een melding dat er extra kosten in rekening worden gebracht. U kunt deze melding negeren. Als u binnen uw contracturen blijft, wordt er niets in rekening gebracht.
De gebruikelijke contractdagen zijn niet actief tijdens de lockdown. De uren waarop u normaal gebruik maakt van opvang kunt u tijdens de noodopvang inzetten op de dagen die u nodig heeft.
Nee, uw kind mag niet naar de kinderopvang. Als de klachten verergeren neem dan telefonisch contact op met uw huisarts.
Nee, uw kind mag niet naar de kinderopvang.
Ja, u kunt extra dagen aanvragen. We zullen er alles aan doen om ouders uit de vitale sector zoveel mogelijk te ondersteunen.
Nee, wij kunnen geen plaatsingen in de toekomst voor u behouden. U behoudt ook in ieder geval, zolang als de maatregelen vanuit de overheid nog van toepassing zijn, het recht op compensatie voor de kinderopvangkosten.
Nee, uw kind gaat alleen naar de BSO na schooltijd. In de vakantie wel de hele dag opvang mogelijk. Voor de schooltijden kunt u het regelen via de betreffende basisschool.
Er is alleen noodopvang mogelijk voor ouders met een vitaal beroep. Indien uw kind naar de PSZ gaat en u heeft opvang nodig, dan vindt dit plaats op het KDV. U betaalt hiervoor ook de kosten voor de dagopvang. We gaan ervan uit dat er achteraf een vergoeding komt voor de PSZ.
Uw kind mag tot en met 4 jaar naar de dagopvang gaan. Let er wel op dat uw contract mogelijk eindigt op de dag dat uw kind 4 jaar wordt. U zult met uw organisatie moeten afstemmen of zij ruimte hebben uw kind langer op te vangen. U mag hiervoor (onder de geldende voorwaarden) KOT aanvragen. Dit betekent ook dat u gedurende die periode recht heeft op compensatie van de eigen bijdrage vanuit de overheid zolang deze compensatiemaatregel doorloopt maar uiterlijk tot de start van het nieuwe schooljaar (dan stopt immers ook het recht op KOT). Dit recht is overigens niet nieuw en hier kon ook voor de coronacrisis al gebruik van gemaakt worden.
Ja, GO! Kinderopvang neemt extra maatregelen en volgt hierbij de richtlijnen die door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn beschreven. Er is herhaalde aandacht voor bij onze medewerkers.
Kinderopvangorganisaties en ouders kunnen terecht op www.rijksoverheid.nl. Op deze website staat de meest actuele informatie. Ook kunt u bij ons terecht door uw vraag te sturen naar coronateam@go-kinderopvang.nl.
Op de website van BOinK staan de meest recente beslisbomen.
Een overzicht van cruciale beroepsgroepen, vindt u hier.
Compensatie kosten tijdens Coronavirus
Ja, als uw kind gebruikt maakt van Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE), peuteropvang of opvang op basis van een sociaal-medische indicatie (SMI) en u betaalt daarvoor een eigen bijdrage dan krijgt u dit gecompenseerd door uw kinderopvangorganisatie. In sommige gemeenten zult u het bedrag rechtstreeks van de gemeente ontvangen. U krijgt uw eigen bijdrage alleen terug wanneer u de rekeningen door bent blijven betalen.
Aan de noodopvang zijn geen kosten verbonden. Wanneer u als ouder met cruciaal beroep al een contract heeft bij de kinderopvang en u heeft de factuur voldaan, wordt u net als alle andere
ouders gecompenseerd voor uw eigen bijdrage. Als u meer uren heeft afgenomen dan in het contract staat, worden deze extra gefactureerd. Hier kunt u toeslag voor aanvragen en wordt later weer gecompenseerd.
Uw eigen kinderopvangorganisatie laat u weten wanneer u het deel dat de kinderopvangorganisatie vergoedt, ontvangt. Als u recht heeft op kinderopvangtoeslag krijgt u dit deel in één keer teruggestort door de Sociale Verzekeringsbank op de rekening waarop u de kinderopvangtoeslag ontvangt.
Als u kinderopvangtoeslag ontvangt zal de overheid het deel tot het maximum uurtarief zo nauwkeurig mogelijk berekenen op basis van de gegevens die bekend zijn bij de Belastingdienst. U ontvangt een (digitale) bevestiging van dit bedrag (‘een beschikking’).
De regeling voor de tegemoetkoming wordt in korte tijd vormgegeven en uitgevoerd. Daarom is gekozen voor een versimpelde vorm, waarbij gebruik wordt gemaakt van beschikbare gegevens.
Ouders zullen daarom met deze tegemoetkoming bij benadering worden gecompenseerd voor het betalen van de eigen bijdrage. De gegevens bij de Belastingdienst/Toeslagen op de
gehanteerde peildatum van 6 april zullen niet altijd volledig aansluiten bij de gegevens in de actualiteit, en op de factuur. De overheid en de kinderopvang vragen daarvoor begrip bij ouders.
Wanneer er sprake is van een te groot verschil, is er een mogelijkheid tot beroep en bezwaar bij de Belastingdienst Toeslagen.
De regeling wordt op dit moment nog nader uitgewerkt.
Nee, de compensatie geldt alleen voor de formele kinderopvang, dus niet de kosten die u maakt wanneer bijvoorbeeld een familielid of iemand uit de buurt op uw kind(eren) past.
U hoeft de kinderopvang niet direct op te zeggen: u behoudt nog drie maanden het recht op de kinderopvangtoeslag.
Neem contact op met uw kinderopvangorganisatie en vraag advies.
Op dit moment is nog niet duidelijk of er compensatie mogelijk is voor ouders die geen kinderopvangtoeslag ontvangen en de kosten voor kinderopvang volledig zelf betalen. In de
intentieverklaring tussen SZW, BK, BMK en BOinK wordt gesproken over alle ouders, dus vooralsnog gaan wij ervan uit dat dit in een later stadium alsnog wordt opgelost.
Nee dit heeft geen gevolgen voor deze periode. U hoeft geen wijzigingen door te geven aan de belastingdienst.
U kunt bij uw eigen kinderopvangorganisatie aangeven dat u afziet van compensatie.
- Als u kinderopvangtoeslag ontvangt dan kan uw kinderopvangorganisatie alleen dat deel van uw eigen bijdrage níet compenseren dat eventueel boven het maximale uurtarief ligt van de
Belastingdienst (dit noemen we het buiten-fiscale deel). Het is niet mogelijk om af te zien van compensatie voor het deel dat u van de overheid ontvangt (dit wordt het binnen-fiscale deel
genoemd). - Als u gebruik maakt van een gemeentelijke subsidieregeling, zal uw kinderopvangorganisatie uw eigen bijdrage op uw verzoek niet terugbetalen.
Wij vragen u in dit geval om uw gegevens bij de Belastingdienst/ Toeslagen te wijzigen, dat kan via mijntoeslagen.nl. Vanaf de eerste dag van de volgende maand krijgt u dan een hoger bedrag
aan kinderopvang toeslag en daalt uw eigen bijdrage evenredig.
We gaan ervan uit dat er weer compensatie plaatsvindt vanuit de Gemeente, maar hierover is nog niets bekend.
Normaal gesproken kunt u tot 3 maanden met terugwerkende kracht na startdatum kinderopvangtoeslag aanvragen. Maar aangezien de compensatieregeling een tijdelijke regeling is, zult u dit kenbaar moeten maken. Op dit moment is nog niet duidelijk op welke wijze dit moet. Zodra hier meer bekend over is komen wij hier op terug in deze FAQ.
Ouders krijgen hun eigen bijdrage vergoed in de periode dat de kinderopvang gesloten is; dat is van 16 maart tot zolang de gedeeltelijke openstelling kinderopvang duurt. Het geld over de periode van 16 maart tot het moment dat kinderopvang weer volledig opengaat, wordt in één keer uitbetaald.
U ontvangt het hele factuurbedrag terug van uw eigen kinderopvangorganisatie wanneer u de Belastingdienst toestemming heeft gegeven de kinderopvangtoeslag rechtstreeks aan de
kinderopvangorganisatie, over te maken.
Voor alle ouders die normaliter gebruik maken van kinderopvang en hun factuur ook nu volledig door blijven betalen. Dit geldt óók voor ouders in cruciale beroepen. Aan gebruik van noodopvang zijn geen kosten verbonden.
Zolang u de facturen blijft betalen (en uw incasso niet stopzet), is de kinderopvang in staat om noodopvang te verzorgen voor ouders in cruciale beroepen en kwetsbare kinderen, bent u er
zeker van dat u uw recht op kinderopvangtoeslag behoudt én behoudt u uw plek in de kinderopvang. Op deze manier kunnen we de draad snel weer oppakken wanneer we terugkeren
naar de normale situatie.
Het recht op kinderopvangtoeslag geldt alleen als u de factuur heeft betaald. De teruggave van uw eigen bijdrage is gekoppeld aan uw recht op kinderopvangtoeslag. Wij verzoeken u uw factuur van april te betalen.
Het doorgeven van wijzigingen aan de Belastingdienst/Toeslagen is aan de orde wanneer uw inkomen daalt tijdens deze uitzonderlijke situatie. We vragen ouders dit dan zo snel mogelijk door te geven via mijntoeslagen.nl. Bij een lager inkomen hoort een hogere kinderopvangtoeslag. Wanneer ouders de wijziging doorgeven voor de eerste dag van de volgende maand, wordt dit verwerkt in de kinderopvangtoeslag van die volgende maand.
Hier wordt u dan nader over geïnformeerd.
Onder een gemeentelijke bijdrage wordt verstaan een tegemoetkoming in de kosten voor de Voor- en vroegschoolse educatie (VVE), peuteropvang (voormalige peuterspeelzaal) of opvang op basis van een sociaal-medische indicatie (SMI). De gemeente verstrekt deze subsidie rechtstreeks aan de kinderopvangorganisatie. De kinderopvangorganisatie stuurt u maandelijks een rekening voor het deel dat u zelf moet betalen, dat is uw eigen bijdrage.
Het maximum uurtarief is het uurtarief waarover de Belastingdienst in 2020 maximaal kinderopvangtoeslag voor betaalt. De maximum uurtarieven voor 2020 zijn voor dagopvang € 8,17, voor buitenschoolse opvang € 7,02 en voor gastouderopvang € 6,27.
Het gaat om het deel van de kosten waarvoor u geen toeslag ontvangt van de Belastingdienst/Toeslagen en ook geen subsidie voor ontvangt van uw gemeente.
Dit is afhankelijk van het uurtarief dat u betaalt. De overheid vergoedt het deel op uw factuur tot het maximum uurtarief. Als het uurtarief dat u betaalt daarboven ligt vergoedt uw kinderopvangorganisatie het resterende deel.
Compensation parents' own contribution to childcare due to the Coronavirus
The regulations will be further developed from 23rd March. The details are not yet available, we will inform you as soon as possible. You will also be actively informed by your childcare organisation or gastouder agency. For more information, please check the websites of Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, BOinK.
You must always give your consent to sharing information with the childcare organisation or other parties, for example information regarding the amount of childcare allowance you receive. The way in which this will happen is still being worked out, we will inform you as soon as possible. Please check the websites of the previously mentioned organisations.
The kinks are still being ironed out, but childcare organisations and parents will be informed as soon as possible.
The compensation will be transferred to the 3500 childcare organisations (nursery, bso, preschool and ‘gastouder daycare’). They can then transfer the overpaid part back to the parents, i.e. the difference between the invoice amount and the childcare allowance received, over the period from Monday 16th March up to Monday 28th April. If the situation lasts longer, the government can extend this compensation if needed, for example with a few weeks.
All measures announced shall apply for the period 16th March to 28th April. According to the Ministry, the extension of the compensation is linked to the other measures announced. In other words, if childcare remains closed for longer, the compensation regulations may also be extended.
The compensation regulations for gastouder agencies is in development, it is taken into account that the system of ‘gastouder daycare’ is different from that of day care and BSO.
When their income changes, parents will have to pass this information on to the Belastingdienst, as they normally would. The childcare allowance is higher on a lower income. Parents will therefore receive the childcare allowance which is based on their current income. The change will be active from the first day of the following month. You can adapt via the portal of the Belastingdienst.
Unemployment means that up to three months after losing work, childcare allowance remains in place. Parents who lose their work do not have to immediately remove their child from daycare and give up the occupation for the childcare.
The aim is for childcare organisations to repay parents at the end of April, after they have received the compensation. However, no conclusive comment has yet been given. The regulation have been developed further since 23rd March by the Ministry of Social Affairs, Tax Administration/Allowances, Childcare Association, Association for Social Childcare and BOinK. These details are not yet available, however we will inform you as soon as possible. Please follow the websites of these organisations to get the latest updates.
The invoice for the month of April will be received as regularly.
For all parents who normally use childcare and continue to pay their bill in full. This also applies to parents working in the vital sectors. There are no costs associated with the use of (additional) emergency childcare.
A parent shall only be entitled to childcare allowance if their invoice is paid in full and the return of their own contribution is linked to the right to childcare allowance. The child’s place is also retained if the parent pays the bill as usual and the parent can immediately use the childcare again once it resumes normal service.
In addition, it is very important that childcare is available for children of parents within the vital sectors. By following these standards we are minimizing the chance of the childcare sector from collapsing due to a lack of income.
Parents therefore do not have to pass on changes to the Belastingdienst (IRS) or stop their childcare, unless, for example, their income changes. This information then needs to be passed on to the Belastingdienst.
For ‘gastouder daycare’ the following applies; if a parent requires a different number of hours per month than normal, for example because the parent works irregular hours, a parent can assume the number of hours that would normally be billed this month.
Algemeen
U kunt ons op werkdagen bereiken van 8.30 uur tot 17.00 uur.
Financieel
Werkloze ouders kunnen nog recht hebben op kinderopvangtoeslag na meer dan 3 maanden werkloosheid. Kijk voor meer informatie op de pagina werkloos geworden.
Ja, u kunt de kinderopvangtoeslag op het rekeningnummer 42.18.56.467 ten name van GO! Kinderopvang laten storten. Heeft u het eerst op uw eigen rekening laten storten dan kunt u dit via een wijziging doorgeven. Na verwerking van de aanvraag of wijziging wordt de kinderopvangtoeslag op de rekening van GO! Kinderopvang gestort.
Deze kunt u vinden onder tarieven.